top of page
איורים של גברים ונשים בחיי היום יום
reka-0400.jpg

?מה זה קארמה

חוקי הקרמה הם הסיבתיות האולטימטיבית ביקום. ולכן הם כלי רב ערך למי שלמד אותם נכון ולעומק. הם מאפשרים להשיג מטרות ולהיות מאושרים!

מה זה קארמה? קארמה הינה אחד המושגים הבסיסיים ביותר בלימודי רוחניות של המסורות הרוחניות הגדולות. לעתים קרובות אנשים מבינים את המושג קארמה רק באופן חלקי ולא מדויק. הנושא מאוד חשוב ולכן כדאי ללמוד ולהבין אותו נכון.
 

איך נוצרת קארמה?

קארמה היא לא רק פעולה פיזית, אלא גם פעולה מנטלית ורגשית. קארמה נוצרת במחשבה דיבור ומעשה שלנו כלפי אחרים, בצירוף הכוונה והרגש הנלווים. כל אחד משלושת אופני הביטוי האלה יוצר אנרגיה חדשה בתודעה שלנו. אנרגיה זו היא הקארמה. על פי חוקי הקארמה, כל מחשבה, דיבור ומעשה טוב שלנו כלפי אחרים יביאו אלינו בעתיד תוצאה חיובית. כל מחשבה, דיבור ומעשה רע שלנו כלפי אחרים יביאו לנו בעתיד סבל. לכוונה יש חשיבות רבה והיא משפיעה על התוצאה הקארמית. מכך נובעת החשיבות של שמירה על המוסר ועשיית חסד, שהם עקרון משותף לכל הדתות ולכל הדרכים הרוחניות הגדולות! חשוב לציין כי חוקי הקארמה אינם פועלים כמו חוק של שכר ועונש, מטרתם לאפשר לימוד באופן חווייתי.

רוצים ללמוד איך ליצור מציאות רצויה ולהבין לעומק את יחסי הגומלים בין חוק המשיכה לקארמה?
כנסו לדף: כשחוק המשיכה וחוקי הקארמה נפגשים המסביר מה זה חוק המשיכה, ומדוע חוק המשיכה לא תמיד עובד.

מה מקור המונח קארמה?

המונח "קארמה" מגיע מהשפה ההודית העתיקה סנסקריט, ומשמעו "פעולה". בדתות ההינדיות ובבודהיזם, קארמה היא חוק של סיבה ותוצאה, הקובע כי כל פעולה שאנו עושים, בין אם היא מחשבתית, מילולית או פיזית, יוצרת תוצאות בעתיד.

תחת המילה קארמה (Karma) מתקיימים מספר מונחים המייצגים סוגים של קארמה:

סנצ'יטה קארמה (Sanchita) - האוסף הכללי של כל זרעי הקארמות שנרשמו בעבר, גם אלו שטרם נקבעו.

פראראבדה קארמה (Prarabdha) - חלק מוגדר מתוך סך הזרעים הקארמיים מסוג סאנצ'יטה שמיועדות להיחוות ולהשפיע על החיים הנוכחיים.

אגמי קארמה (Agami) - הרשמים הקארמיים החדשים שנוצרים כתוצאה מפעולות נוספות בחיים הנוכחיים.

לקארמה יש 4 חוקי פעולה:

  1. התוצאה של פעולה תמיד דומה לסיבה - אי-אפשר לקבל תוצאה טובה מפעולה שלילית ולהיפך.
     

  2. התוצאה יותר גדולה מהסיבה כמו שהעץ הרבה יותר גדול מהזרע שלו. כל פעולה שאנו עושים נרשמת בתודעה כזרע קארמי שדוגר בתת מודע שלנו עד שנוצרים התנאים להבשלתו. יכולים לעבור גלגולים בטרם יבשיל. ככל שידגור, יתעצם. לכן אנו גם מצווים לעקור ולטהר קארמות שליליות מהר ככל האפשר בסמיכות לזמן שבו הן נזרעו.
     

  3. אם לא נייצר סיבה, לא נחווה תוצאה -
     

  4. אם יש סיבה – תהיה תוצאה - מה שאנחנו זורעים, זה מה שנקצור. אם נזרע זרע של עץ לימון, לא נקבל עץ בננות אלא עץ לימונים.

איך נשמרת קארמה בתודעה?

קארמה נשמרת בתודעה שלנו בצורה של זרעים. זרעי קארמה הם דפוסים אנרגטיים, שנוצרים בתודעה שלנו כאשר אנו חושבים, מדברים ופועלים. על פי לימוד של סוואמי יוגנדה ותלמידו קריאננדה, הקארמה מאוחסנת בצורה של זרעים בצ'אקרות לאורך השוסומנה (ערוץ האנרגיה המרכזי הממוקם מאחורי עמוד השדרה) זוהי למעשה הרחבה של תת המודע.
 

איך עוברת קארמה מגלגול לגלגול?

על פי הפילוסופיה המדעית של ההינדוהיזם והבודהיזם, נשמתנו עוברת שוב ושוב מחזור של לידה, מוות ותחייה, הנקרא סמסרה. בכל גלגול, אנו מביאים אתנו את הקארמה שלנו מהגלגול הקודם. הקארמה שלנו קובעת את הנסיבות שבהן נולדים, את האתגרים וההזדמנויות שאנו נתקלים בהם, ואת האישיות שלנו. הקארמה משפיעה על כל תחומי חיינו. היא קובעת את הדרך שבה אנו חווים את העולם, את היחסים שלנו עם אחרים, ואת ההזדמנויות שאנו מקבלים.
 

מהן ההשלכות המעשיות של חוקי הקארמה?

חוקי הקארמה הם בעלי השלכות מעשיות רבות על חיינו. הם יכולים לעזור לנו להבין את הנסיבות שלנו, את היחסים שלנו עם אחרים, ואת ההזדמנויות שאנו מקבלים. חוקי הקארמה יכולים גם לעזור לנו לשפר את חיינו, על ידי כך שנשנה את התודעה שלנו ונזרע זרעים חיוביים.

הטרגדיה של הקארמה - פער הזמנים בין הסיבה לתוצאה. הקושי להבין ולהאמין בחוקי הקרמה נובע מכך שיש פער זמנים גדול בין המועד בו נזרעים הרישומים הקרמיים בתודעה לבין הזמן בו הם מבשילים ומופיעים בחיינו כתוצאה. פער זמנים שנע בין עשרות שנים למספר גלגולי חיים. ועל כך נאמר: "צדיק ורע לו רשע וטוב לו". השקפת הבודהיזם והשקפת ההינדואיזם היוגי בנושא זה דומים. מטרת הקארמה היא לאפשר לפרט ללמוד שיעורים. כי לימוד אמיתי אינו תיאורטי אלא חווייתי.

 

הבודהיזם הטיבטי מוסיף על חוקי הקרמה היבט חשוב הנקרא "ריקות" - כדי להבין ממש טוב את המושג ריקות צריך ללמוד עשרות שעות. כדי לא להסתבך נחליף את הביטוי ריקות בביטוי: תפיסה נכונה של המציאות". ריקות פירושה שאין לשום דבר שמופיע בעולמי קיום עצמי מצד עצמו שאינו תלוי בהשלכה שלי שנכפית עלי מתוך הרישום הקארמי בזרם התודעה שלי, של מי שהייתי בעבר וכיצד נהגתי במחשבה, בדיבור ובמעשה כלפי אחרים. הבודהיזם הטיבטי שם דגש רב על המושג ריקות. ריקות אין פירושה 'כלום'. במקום זאת, היא מתייחסת להיעדר קיום אינהרנטי. הכול תלוי זה בזה, נובע מסיבות ותנאים. המשמעות היא שדברים אינם קיימים בפני עצמם, באופן עצמאי.


כיצד ניתן לשנות את הקארמה שלנו?

הדרך לשנות את הקארמה שלנו היא על ידי שינוי התודעה שלנו. כאשר אנו משנים את מחשבותינו, רגשותינו ורצונותינו, אנו משנים את זרעי הקארמה שלנו. ככל שאנו חושבים יותר מחשבות חיוביות, מרגישים יותר רגשות חיוביים ופועלים בצורה חיובית, כך זרעי הקארמה שלנו יהפכו ליותר חיוביים.

 

ניהול יומן נדרים:
ניהול יומן נדרים מאפשר למתרגלים רוחניים לעקוב אחר המחשבות והרגשות שלהם וכך לזהות
מחשבות שלילות שיוצרות זרעים קארמיים שליליים. זהו כלי רב ערך ועוצמתי לטיהור התודעה מנגעים רוחניים ומניעת סבל עתידי. הבודהה לימד שקיימים 84,000 נגעי רוח שונים אבל נתן את עשרת כללי החופש מכיוון שהם כוללים את עשרת הנגעים העיקריים. הפרת הכללים יכולה להיעשות במחשבה,
דיבור או מעשה. מידע נוסף תוכלו למצוא בדף: תכונות 'אופי שליליות'

עשרת הנדרים:

1. לא לפגוע (לשמור על החיים)
2. לא לגנוב (לשמור עך הרכוש)
3. לא לנאוף (לשמור על התנהגות מינית הולמת) 
4. לא לשקר (כולל השארת רושם לא נכון)
5. לא לדבר 'דיבור מפלג' (לשון הרע)
6. לא לדבר דיבור בוטה (לא לקלל ולצעוק)
7. להימע מדיבור סרק (פטפוט חסר תועלת)
8. לא לקנא (לא לחמוד)
9. להימנע מרצון רע (שימחה לאיד)
10. להימנע מהשקפה שגויה (הבנה של קארמה וריקות)

הוראות ביצוע: 

רישמו ביומן 3 פעמים ביום (בודהיסטים ממלאים יומן 6 פעמים ביום) כל מחשבה שלילית שהיתה לכם המהווה הפרה של נדר הכלול בעשרת הנדרים שנקראים: "נדרי החופש". אתם יכולים גם להתאמן בכל פעם על נדר מסויים, או על 3 נדרים חדשים כל יום לפי סדר.

 

איך כדאי להתייחס ליומן:
הנדרים הם כלי אימון. אל תצפו מעצמכם שתשמרו עליהם באופן מושלם. זה טבעי וצפוי שתיכשלו מפעם לפעם. עם הזמן תהפכו מודעים יותר למחשבות השליליות שלכם  ובהדרגה תטהרו את התודעה מנגעי רוח.

 

דרך נוספת לשנות את הקארמה שלנו היא באמצעות מדיטציה.
מדיטציה עוזרת לנו להבין את התודעה שלנו טוב יותר, ולשחרר דפוסים שליליים. כאשר אנו משנים את התודעה שלנו, אנו משנים את הקארמה שלנו. זהו תהליך הדרגתי, אך הוא אפשרי.

על חוקי הקארמה ניתן ללמוד בהרחבה ובפירוט במסגרת לימודי בודהיזם טיבטי של קלאסיקה בודהיסטית בישראל בקורס בן 30 שעות לימוד, הכולל שיעורי בית ומדיטציות. בין היתר לומדים בקורס כיצד עובדת קארמה איך ליצור קארמה טובה חזקה, איך להעצים קארמה טובה שזרענו, ואיך להחליש ולטהר קארמה רעה שזרענו. 

?רוצים ללמוד איך להשתמש בחוקי הקארמה כדי ליצור מציאות רצויה
הצטרפו לקבוצת צעדים לאושר
מלאו עכשיו פרטיכם בטופס שבתחתית העמוד
bottom of page